Öregember nem vén mester, maximum kicsit le van maradva

Olvastam egy nagyon érdekes könyvet a múlt héten. Arról szólt, hogy a régi mesterségek hogyan alakultak az elmúlt századokban, mi változott, és mi maradt a régiben, mennyi az értéke a hagyományoknak, ezeknek a területeken.

 

Azért is nagyon érdekes volt a téma, mert az én szakmámban is nagyon sok változás történt az utóbbi időkben, és emiatt úgy éreztem, hogy kicsit rólam is szól a történet.

 

Nem vagyok már mai gyerek, ezért hozzám az információ lassabban jut el, mint a mai interneten felnőtt ifjakhoz. Én csak végzem a dolgom nap-nap után, és persze igyekszem tájékozódni az újdonságokról, de ez nem mindig megy zökkenőmentesen.

 

Nincs pár hónapja, hogy egy megrendelő jött hozzám. Szerette volna, ha hegesztek neki acél asztallábat, kérte, hogy állítsak össze egy árajánlatot. Össze is szedtem hamar, mi kell hozzá, eléggé művészi feladatbak tűnt, sok aprósággal, így a munkaidő sokra jött ki, de mivel csak széndioxid palackot kellett hozzá rendelnem, így az anyagköltség nem jött ki olyan sokra.

 

Mikor átadtam neki az árajánlatot, mondhatom, kinevetett. Nem értettem, miért, de gyorsan elmagyarázta, hogy még ő is tudja, aki aztán teljesen laikus az ügyben, hogy acélt már rég óta nem széndioxiddal, hanem corgonnal hegesztenek, nem is érti, miért nem ezt használom. Szörnyen elszégyelltem magam, hogy így lemaradtam szakmailag, pedig mindig is büszke voltam a profizmusomra. Azt sem tudtam, hogy honnan szerezhetnék ilyen palackot, ezért felhívtam a Józsi haveromat, aki mindent szokott tudni az ilyenekről. Ő mondta, hogy van egy cég, ahol jó árban van a corgon palack, és ki is szállítják, nem kell mennem sehova, nagyon kényelmes és megbízható a szolgáltatásuk.

 

Így hát nem késlekedtem, és meg is rendeltem ezt az újfajta gázt, amiről közben megtudtam, hogy ugyan úgy szén-dioxid, csak argon gázzal van keverve, így hatékonyabb. Kipróbáltam, és tényleg könnyebb volt vele dolgozni, ezért azóta ezt használom az acél hegesztésre.

 

Természetesen ugyan attól a cégtől rendelem, mert Józsi nem tévedett, tényleg nagyon korrektek, és gyorsan szállítanak, ha kell, még el is viszik az üres palackot. Azért még néha hozatok mellé szén-dioxid palackokat is, régi módi ember vagyok, nekem fontosak a megszokások. Jó, ha a dolgok fejlődnek, mert az emberiséget az viszi előre, de a hagyományok értékelését sem szabad elhanyagolni.

 

És abban is megegyezhetünk, hogy egy jó hegesztő ismérve biztosan nem az lesz, hogy corgonnal vagy szén-dioxiddal hegeszt. Ezt 100 %-os biztonsággal állíthatom.