Megismerkedtem a népi gyógyászattal és egy különleges illóolajjal

Bár már egy ideje befejeztem a tanulmányaimat, és egyelőre még nincs kilátásban, hogy újra beiratkoznék bármilyen iskolába, a diplomaosztóm óta is folyamatosan tanulok. Szeretem képezni magamat, amihez vagy online tananyagokat veszek igénybe, vagy pedig a mindentudó könyvekhez fordulok segítségért. Órákat tudok eltölteni a könyvtárban, és a legkülönbözőbb témákban szoktam könyvet kölcsönözni. Ha pedig a hónap végén marad némi plusz pénzem, akkor abban biztos lehetsz, hogy azt egy könyvesboltban fogom elverni. Ezzel a tudáséhségemmel a barátaim is tökéletesen tisztában vannak, úgyhogy alkalmanként ők is igyekeznek újabb és újabb könyvekkel megajándékozni. A legutóbbi születésnapomra egy népi gyógyászattal kapcsolatos könyvet kaptam Orsi nevű barátnőmtől. Amúgy is nagyon érdekelnek a néphagyományok és a különböző népszokások, hiedelmek, hát hogyne örültem volna egy hagyományos gyógyászattal kapcsolatos könyvnek!

A könyvben összeszedték, hogy elődeink milyen növényeket használtak gyógyításra, és milyen hatást kapcsoltak hozzájuk, valamint említést tettek benne arról is, hogy manapság milyen növények olajait használjuk a kozmetikai iparban és gyógyászatban. Azt már tudtam, hogy gyakran készítettek főzeteket rozmaringból, levendulából, kakukkfűből és zsályából, de sok újdonságot is megtudtam. Nem csak a Magyarországon hagyományosan alkalmazott gyógynövényeket szedték össze a könyvben, ezért még az új-zélandi népi gyógyászatba is betekintést nyerhettem. Éppen ebben a fejezetben olvashattam először egy számomra eddig ismeretlen növényről, a manukáról. Ez egy Új-Zélandon őshonos cserje, amelynek a mézét is előszeretettel fogyasztják immunerősítés végett. Ami engem azonban még ennél is jobban érdekelt, az a manuka illóolaj volt.

manuka illóolaj

A manuka olaj hatása nagyon hasonló a közismertebb teafa illóolajéhoz, ám hatása az utóbbiénál többszörösen erősebb. A manuka olaj antibakteriális, gombaölő és fertőtlenítő hatású, és ezenfelül az immunrendszert és a vérkeringést is serkenti. A leírások alapján pedig még az illata is roppant kellemes. Úgy döntöttem, hogy nincs mese, ebből a csodaszerből nekem is be kell szereznem! Mivel nem tudtam, hogy találok-e olyan bio boltot, ahol kapható manuka olaj, inkább végül az internetről rendeltem meg, mégpedig a Humanity áruház weboldaláról. 100%-os tisztaságú, mindenféle adaléktól teljesen mentes illóolajakat és még számos más natúrkozmetikum alapanyagok árulnak. Itt nem csak a manuka hatásairól kaphattam még további információt, hanem néhány tippet is arra, hogy milyen szépségápolási szerekben használhatnám fel a megrendelt olajat. Alkalmazható samponként a tetvek távoltartására, vagy napozás utáni krémként, dezodorként távol tartja a kellemetlen szagokat, hatékony a pattanások, ekcéma és herpesz kezelésében, de fertőtlenítő szappanként is megállja a helyét.

Én elsősorban immunerősítő hatása miatt szerettem volna hozzájutni a manuka illóolajhoz. Ebben a beteges, őszi időben biztosan remek szolgálatot fog majd tenni a betegségek megelőzésében. Pár cseppet egy párologtatóba kell csak csepegtetnem belőle, és hagyni, hogy a távozó gőz kifejthesse fertőtlenítő hatását a levegőben. Légzőszervi megbetegedés esetén pedig gőzölésre használhatom. Szintén a fertőtlenítő hatásának köszönhetően tisztítószereket – öblítőt, univerzális tisztítószert, penészoldót és mosogatószert is készíthetek belőle. Engem meggyőzött – mekkora a létező legnagyobb kiszerelés, amit megrendelhetek belőle? Na jó, azért ennyire nem kell elvetni a sulykot. A Humanitytől végül egy 5 ml-es kiszerelést rendeltem meg, ami pár napon belül meg is érkezett.

Ha beválik a manuka illóolaj, akkor biztosan veszek még belőle a későbbiekben is. Ez a kis népi gyógyászattal kapcsolatos könyv, arra inspirált, hogy több illóolajat is kipróbáljak, és próbálkozzak azzal, hogy magamnak készítsem el a kozmetikumaimat. A következő lépés a házi szappan lesz. Már azt is tudom, hogy ehhez a szükséges hozzávalókat mindenképp a Humanity áruháztól fogom majd megrendelni.