Mindent megteszek a környezetkímélés érdekében

Mostanság egyre több szó esik a környezettudatos életvitelről, valamint a globális felmelegedés elleni harcról. Ez a témakör engem is nagyon érdekel, emiatt vásároltam néhány könyvet, hogy jobban megértsem a problémát. A sok információ birtokában méginkább elköteleztem magam az ügy mellett, szóval elhatároztam, hogy ezután mindent megteszek a környezetkímélés érdekében.

Az egyik ismerősömtől, Kláritól hallottam a napelem rendszer támogatás lehetőségéről. A  „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű állami pályázat által támogatják az épületeiket korszerűsíteni akarókat. A 105, 2 milliárd forintos keretösszegből a lakásszövetkezetek, a társasházak, valamint a magyar lakosság kaphat, 0%-os kamatozású hitel formájában. A minimum 500 ezer, maximum 10 millió forintos kölcsön több dologra fordítható: napkollektorokra, napelem rendszerekre, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, valamint akár hőszigetelésre is. Ebből adódóan igazából mindenre fordítható, ami energiahatékonyabbá teheti az otthonokat.

Mint mindennek, ennek a pályázatnak is vannak bizonyos feltételei. A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra, valamint húsz éven belül vissza kell fizetni a kölcsön kapott pénzt.

A napelem rendszer támogatás nagy segítség lehet számomra: sikerülne csökkentenem a károsanyag-kibocsátást, miközben még megtérülő is lenne a befektetés. A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, így a szükségesnél akár sokkal több energia is termelődhet. A megmaradó áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. A kevésbé napsütéses időszakokban előfordulhat, hogy nem termelődik fölösleges áram, azonban az is nagy előny, ha a havi villanyszámláktól megszabadulok.

Klári küldött nekem egy weboldalt, ahonnan még több információt sikerült beszereznem a napelem rendszerekről. Megtudtam például, hogy a profin megtervezett és kivitelezett napelem rendszer költségei 8-10 éven belül már megtérülhetnek. Ehhez tökéletes munkára és minőségi alkatrészekre van szükség.  Magyarországon a napsütéses órák száma nagyon magas: 1800 és 2000 óra között mozog egy évben. Ennek értelmében jó napelemekkel akár 1250 kWh energiát is lehet termelni egy év alatt.

A napelem rendszerekkel bár nem fogom megállítani a globális felmelegedést, azonban az a véleményem, hogy ha mindenki csak egy kicsit tesz az ügy érdekében, akkor már sokkal előrébb fogunk tartani.