Napelem erőmű pályázat támogatja a környezettudatos cégeket

A könyveket egy kicsit félretéve beszéljünk egy kicsit az engem mostanában nagyon foglalkoztató kérdésről, a környezettudatos életről.

Egyre többet hallani arról, hogy a földünk pusztul. Mint egyéni háztartások, mi is sokat tehetünk azért, hogy ez a folyamat lelassuljon.

Nem kell feltétlenül világmegváltó dolgokra gondolni. Bőven elég, ha eleinte a saját házunk tájékán igyekszünk az újrahasznosításra és a lehető legkevesebb szemét előállítására.

Ha mindenki csak a saját szennyező anyag kibocsátására és ökolábnyomára figyelne, máris sokkal közelebb kerülnénk a földünk „megmentéséhez”. Ha figyelünk arra, hogy mit vásárolunk és hol, rengeteg szeméttől kímélhetjük meg a földet. Ezek csak apró dolgoknak tűnnek, de ha mindenki megtenné, az hatalmas előrelépés lenne.

Mostanában mindenki a szívószálakon, az egyszerhasználatos műanyagokon igyekszik túllépni. Ha kiiktatjuk az egyszerhasználatos műanyagokat a világból, akkor meggátoljuk a műanyag szeméthegyek növekedését. Igazán nem nagy dolog, nem kell sokat változtatnunk a szokásainkon, nem kell hatalmas költségekbe vernünk magunkat, csupán elegendő, ha veszünk egy pár újrahasznosított szatyrot, és nem veszünk a szupermarketekben műanyag zacskókat. Tulajdonképp még spórolhatunk is vele, hiszen 5-6 bevásárlás alatt már bőven megtérül a bevásárlószatyrunk ára, ami egyébként ezen felül még sokkal jobban is néz ki.

Ha fogmosás közben nem hagyjuk nyitva a csapot, vagy nem másfél óráig fürdünk, hanem csak 3-5 percig, hosszútávon az is sok spórolást jelent.

Takarékoskodnunk kel a vízzel, törekednünk kell arra, hogy minél kevésbé szennyezzük a levegőt. Sokkal olcsóbban tudunk kerékpárral közlekedni, és sokkal fittebbek is leszünk, ha a reggeli utat ezzel tesszük meg.

A szelektív hulladékgyűjtést remélem senkinek sem kell bemutatni, ez nem egy újkeletű dolog és talán ez a legelterjedtebb módja annak, hogy tegyünk valamit a környezetünkért. A szelektív hulladékgyűjtés valóban a legegyszerűbb, szinte semmibe sem kerül nekünk.

A legjobb az volna, ha lassan minden ház önellátó lenne, úgynevezett öko-ház, ami képes lenne a saját maga teljes energiaellátására. Akkor nem kellene tovább vágni a fákat fűtésért leállhatnánk a kőolaj és földgáz készletek folyamatos csapolásával.

Persze, a napelem nem olcsó mulatság, de hosszútávon megtérül. Sajnos a társadalmunkba még nem épült be annyira a napelem használat, még idegenkednek tőle az emberek. Éppen ezért kellene a nagy cégeknek, önkormányzatoknak példát mutatniuk. Főleg, hogy ők használják el a legtöbb meg nem újuló energiaforrást, és nagy mértékben csökkenteni lehetne ezeknek a fogyását, ha minden nagy gyár és cég, a közintézmények mind legalább részben, de optimális esetben teljesen napelemekkel vagy valamilyen más megújuló energiával működnének.

A nap energiája, a szél ereje és egyelőre még a víz energiája is korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre áll, már csak ki kellene használnunk a megújuló energiaforrások adta lehetőségeket. Élnünk kellene ezekkel, és meghosszabbíthatnánk vele a bolygónk életét.

Szerencsére sokan rá is jöttek már erre, egyre több cég és közintézmény dönt a napelemek mellett, ezeknek a telepítését pedig a kormány napelem erőmű pályázat formájában támogatja is.

A pályázatról először a napelemprojekt.hu oldalon olvastam, ami cégeknek, önkormányzatoknak, nagyvállalatoknak kínál napelemfarm telepítést. egy nagyvállalat energiaellátásához sokkal több napelemre van szükség, mint például a saját otthonunk energiafelhasználásának biztosításához.

Ezért jelentek meg olyan cégek, akik kifejezetten az ilyen nagyvállalatok igényeit hivatottak kielégíteni. Náluk a lényeg, hogy nagy tételben kelljen napelemeket felszerelni, a napelemfarmjaikkal pedig egy egész gyár energiaellátását fedezni lehet. A nagy tételes vásárlás és telepítés sokszor jobban megéri, így a cégeknek mindenképpen ezt ajánlják. Ennél a vállalatnál pedig igazi szakértői a nagy tételes napelem telepítésnek.

Segítenek abban is, hogy hogyan tudják felhasználni a cégek a vissza nem térítendő állami támogatásokat. Korrekt cég, akik ugyanannyira a szívükön viselik a környezetünk sorsát, mint talán én. Jó lenne, ha sokkal több ilyen vállalat lenne, akik hasonlóan, nagy vállalatoknak nyújtanának környezetbarát alternatívákat a működésükhöz. Ha minden vállalat napelemmel működne, a földünk sem pusztulna ilyen nagy mértékben. Remélem, egyszer a nagyvállalatok vezetői is rádöbbennek erre, és nagyon remélem, hogy ne lesz már késő.