A különös helyen olvasók számára: ezért is fontos a konyha!

Kedvenc könyvemről órákat tudnék beszélni. Ahogyan olvasási szokásaimról is.

Érdekes, mert az emberek olvasási szokásai rendkívül megváltoztak az utóbbi időkben. A tizennyolc és a tizenkilencedik század környékén az emberek sokkal lassabban, sokkal békésebben olvastak: Jókai regényeiben ezért annyi a tájleírás, mert az akkori olvasóközönség eltelt a környezet szép, ízes szavakkal megfogalmazott képével.

A mai olvasó teljesen máshogy működik. Siet. Amikor olvas, akkor is rohan. Amikor rohan, akkor is olvas. Ezzel persze nincsen semmi baj, de a professzionális olvasónak szüksége van annak az olvasói gyakorlatnak vagy attitűdnek az elsajátítására is, amely lassú, kiterjedt, és nem pontszerű figyelmet igényel.

Ha egy tárgyra tekintünk, szemünkkel minden perspektívájában körültapogatjuk: ezt a figyelmet kell újratanulniuk azoknak, akik komolyan foglalkozni akarnak az irodalommal.

Ehhez ugyanakkor egy megfelelő helyre is szükség van: én például talán szokatlan módon, a konyhában olvasom. Érdekes lehet, de a konyha számomra az a hely, ahol a legszívesebben dolgozom. De a lakásom kialakításában itt van a legnagyobb fény a nagy ablakok miatt, illetve valahogyan vastagabb a fal is, nem hallatszódnak át hozzám a szomszédjaim szöszmötölései.

Mostanában Cholnoky Viktor novelláskötetével foglalkoztam: órákat töltöttem a konyhabútorok között, készülve egy konferenciára. Hónapokig foglalkoztam azzal, hogy ideálisan rendezzem be a konyhát, hogy tökéletes munkafelületté váljon dolgozószoba helyett. Engem nyomasztanak a nagy polcok kis térbe zárva, sosem tudnék egy-egy kutatás során napokig ilyen szűk helyeken tölteni. A könyvtár persze más, ott tágas minden tér, egyáltalán nem vethető össze egy pesti panel olvasószobájával.

Itthon mindennek a pontos helyén kell lennie, ha normálisan akarok dolgozni, békésen, aequo animo. Persze az embernek rettentően nehéz önállóan kitalálnia azt, hogy milyen berendezésekkel akarja megtölteni a munkahelyéül szolgáló teret… Ehhez nekem nagy segítségemre volt egy weboldal, a www.konyhabutorom.hu, ahol részletes leírást kaphattam arról, hogyan, milyen szempontok alapján kellene berendeznem a konyhámat.

Kevés dolgot állítottam be, ami elterelné az olvasmányaimról a figyelmet, ugyanakkor azt is szem előtt kellett tartanom, hogy nehogy túlzásokba essek, és egy konyhának abszolút alkalmatlan helyiséget alakítsak ki…

Végül is azt hiszem minden szempontot figyelembe véve sikerrel jártam: nem gyakran, de azért főztem már (bár nem sikerült túl jól az étel), és a konferenciára is föl tudtam készülni. Azt hiszem, ez egy sikeres vállalkozás volt, de meg kell hagyni, hogy semmiképpen nem érdemes belevágni úgy egy fölújításba vagy átalakításba, hogy nincsen semmilyen támpont: számomra a konyhabutorom.hu kiváló segítségnek bizonyult, egy olyan többfunkciós helyet tudtam kialakítani saját magam számára, amely remekül kiszolgálja mindkét tervezett vagy elvárt tisztjét.