A könyvtárban nem csak olyan tudást szerezhetünk, amiért betértünk

Az egyetemi évfolyamtársaimmal gyakran jártunk könyvtárba annak idején, mert bár én igyekeztem antikváriumokban felkutatni a szükséges könyveket, igen gyakran előfordult, hogy nem leltem rá, és így kénytelen voltam kölcsönözni. Valahogy az idő előrehaladtával rákaptam a könyvtárba járás ízére, és még így is, hogy már régen nem tanulok, igyekszem a lehető legtöbbször elmenni könyvtárba, hátha találok valami olyasmit, ami nincs meg a gyűjteményemben és használt könyvesnél sem találkoztam még vele.

Az egyik ilyen könyvtári kiruccanásomkor történt meg, hogy akaratlanul is fültanúja lennem egy beszélgetésnek, ami nem messze tőlem zajlott. Két másik könyvbúvár éppen a lakásfelújításról társalgott, és azon ment az érvelés, hogy a hagyományos, vízkeringetéses padlófűtés jobb-e, vagy az elektromos padlófűtés. Mivel én is éppen a küszöbén álltam a házam felújításának és a fázós feleségem mindenképpen valami korszerű és gazdaságos rejtett hőforrást szeretett volna, így kapóra jött, hogy elektromos padlófűtés vélemények hangzanak el nem messze tőlem. Érv érvet ért, de végül nem született meg a meccs végeredménye, mert a könyvtárosnő odalépett hozzájuk és csendre intette őket. Azért az egyik halkan még, odabökte a másiknak, hogy nézzen utána az interneten, az elektromospadlofutes.info oldalon mindent megtalál, ami meggyőzheti, hogy felejtse el a vízkeringetéses rendszert. Szerencse, hogy ezt még hallottam, és gyorsan le is jegyeztem a telefonomba az elhangzott webcímet, hogy később én is fel tudjam keresni.

elektromos padlófűtés vélemények

Otthon aztán előkerestem a jegyzetet, és a számítógépemen elkezdtem alaposabban is utánanézni a dolgoknak. Azt sejtettem, hogy valami fűtőszállal kapcsolatos dolgot fogok találni, de hogy ennyire innovatív megoldással találkozzak, na arra nem számítottam. Korábban nem is hallottam olyasmiről, hogy amorf szerkezetű fémszalagról, de egészen lebilincselő az eljárás amivel készül. Eddigi életem során abban a tudatban éltem, hogy a fémek kristályos szerkezetű, szilárd anyagok, ezzel a technológiával viszont kiküszöbölhető a kikristályosodás és egy rendezetlen szerkezetű, teljesen más tulajdonságokkal bíró fémszalag jön létre, ami sokkal hatékonyabb, mint a korábbi fűtőszálas rendszerek. Ráadásul sokkal hamarabb éri el az üzemi hőmérsékletet és pillanatok alatt lehűl, szóval akár még parketta alá is telepíthető, nincs tűzveszély. Hihetetlenül elmés megoldás, el kell, hogy ismerjem. Alig vártam, hogy a nejem is hazaérjen és neki is megmutathassam, hogy szerintem milyen elektromos padlófűtéssel járnánk a legjobban.

A hatás nem váratott magára: finoman szólva nem kellett sokat győzködnöm az asszonyt, hogy ő is belássa, jelenleg nemigen fogunk ennél jobbat találni, főleg ha még napelemet is szeretnénk telepíttetni. A kettő együtt pont a mi igényeinknek és költségvetésünknek lett kitalálva. Mert bár most költeni fogunk a felújításra, de hosszú távon biztos vagyok benne, hogy mindkettő befektetés kamatostul meg fog térülni. Ugyanis én sokkal szívesebben gondolok befektetésként az efféle fejlesztésekre, egy ósdi, elavult rendszer felújíttatását sokkal inkább tartom felesleges pénzköltésnek, mint ezeket.

A megfelelő adatok kitöltése után már meg is kértük a nekünk szóló árajánlatot. Mire nyáron elérkeztünk a renováláshoz, addigra már minden le volt egyeztetve, megbeszélve, megrendelve. A burkoló jött és felszedte a padlót, így a terep már elő volt készítve a panelek lefektetéséhez. Összességében az egész nem tartott tovább pár napnál, annyit pedig guggolva is ki lehet bírni. És már azzal a tudattal indulhattunk neki az ősznek és az érkező hidegeknek, hogy tudtuk: a fűtésünkkel biztosan nem lesz probléma.