A kedvenc könyvem film ls könyv összehasonlítása és a meglepetés, ami ezzel kapcsolatban az esküvőmön ért

A kedvencem, a Harry Potter és a bölcsek köve című könyv, ami 1998-ban írodott, szerzője pedig nem mást, mint J.K. Rowling. Világszerte nagyon népszerűvé vált, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében egyaránt. Hatalmas sikereket ért el, majd 2000-ben a rajongók nagy örömére a film is elkészült belőle.

A film és a könyv is nagy sikereket ért el és milliókat hódított a könyvesboltokba és a mozivászon elé. Azonban akadnak eltérések a könyv és a fim között. A film szerint Dumbledore professzor küldte el Hagrid sárkányát, Norbertet Romániába, azzal az indokkal, hogy ott jobb helye lesz neki. A regényben a sárkányról senki sem tud, csak Hagrid és a három jó barát. Ők meggyőzik Hagridot (aki nagyon ragaszkodik a sárkányhoz), hogy jobb lesz, ha titokban elküldik a sárkányt Ron bátyjának, Charlienak Romániába, ugyanis a sárkánytenyésztés illegális.

A regényben McGalagony professzor Harryt, Hermionet, Nevillet és Malfoyt ítéli büntetőmunkára, amit a Tiltott Rengetegben kell végrehajtaniuk Hagriddal. A filmben Neville helyett Ront büntetik meg.

Az a rész, amikor Harry és Hermione már csak ketten vannak, a filmből kimaradt, hogy az utolsó előtti próbatétel egy trollal való harc lett volna, amit már Mógus professzor korábban elintézett. A könyv szerint az utolsó próbatétel az, hogy Hermionének és Harrynek üvegcsékben lévő varázsszerek közül kell választania. A sok üveg közül az egyik egy fekete tűzön vezet keresztül, ami Harryt a Bölcsek kövéhez vezeti, a másik pedig ami segít Hermionénak visszajutni Ronhoz. Hermione kis gondolkodás után végül kiválasztja a két üvegcsét. Harry továbbhalad a bölcsek köve felé, ahol találkozik Mógus professzorral és Voldemorttal, Hermione pedig feléleszti és visszaviszi Ront az iskolába.

Véleményem szerint mind a könyv- mind a film is nagyon jó volt. Az izgalmas és fontosabb történések a filmben is visszaköszönnek. A színészi alakítások jók és az animáció is elég minőségi, pedig már több, mint 10 éves filmről beszélhetünk. Nekem nagyon tetszik a cselekmény  is, szóval a könyvet is nehéz volt letenni és a filmet is már sokszor megnéztem. Bár sajnálatos, hogy sok dolog kimaradt a filmekben.  Sosem voltam egy nagy könyvolvasó, de a Harry Potter és a bölcsek kövét mindenkinek ajánlom.

Azonban nem olvastam el az összes részt, csak párat.

Viszont nem akarok állást foglalni, hogy a könyv mindig jobb, mint a film. Egy könyvben azt látod, amit te elképzelsz, egy filmben azt, amit a rendező álmodott meg. Van, hogy egyik jobban sikerül, mint a másik, de általában az embereknek az tetszik jobban, amelyiket először látta, vagy a kezébe vette.

Vannak könyvek, aminek a film változata jobban sikerült. Pl.: Ízek, imák, szerelmek; Rómeó és Júlia.
De természetesen akadnak olyanok is, amik eléggé elbuktak a képernyőn. Pl.: A szürke 50 árnyalata.

De mindenki ismeri a mondást, ízlések és pofonok. Én személy szerint nem vagyok egy ,,könyvmoly”, nem olvasok túl gyakran, szóval örülök, hogy sok könyvet kiadnak filmben, mert általában igyekeznek az eredeti történethez hűek maradni. Egy kedves barátom például sokszor azért sem olvas el egy könyvet, hogy a megjelendő film tetsszen neki és igaza is van, mert tapasztalatból számára jobban tetszettek a filmek, mint azoknak, akik olvasták a könyvet. Utána meg még mindig el lehet olvasni a könyvet, ami meg lehet, hogy még a filmnél is jobban tetszik, szóval nincs vesztenivaló. Ha viszont a könyvvel kezded, könnyen lehet, hogy csalódni fogsz a képernyő előtt.
Ezt mind azért mesélem el, mert ehhez kapcsolódik az esküvői emlékem is. Bizony, nem viccelek. A férjemmel nagyon kis elvarázsoltak vagyunk, persze jó értelemben. Ezért arra gondolt, hogy az esküvőnk is lehetne varázslatos, a szó szoros értelmében. Éppen ezért az az ötlete támadt, hogy készítsünk egy rövid filmet az esküvői videóssal, ami a mi saját elvarázsolt esküvőnket örökíti meg. Nagyon fontos, hogy a nagy napra mindig is emlékezzünk, és, ha ezt nem írjuk le egy könyvben, akkor kénytelenek vagyunk filmben, videókon és képeken megörökíteni.

A polgári és a templomi szertartást is megörökítette az esküvői videós, majd az összes felvételt felhasználta a Harry Potter- es témájú kisfilmünk elkészítéséhez. Ez nem éppen egy kreatív esküvői fotózás lett, hanem egy egész videó.

A rendes felvételeket megkaptunk természetesen megvágva, azonban az eredeti esküvői videónk alapján elkészült a varázslatos változata is az esküvői videós segítségével, aki nélkül ez nem sikerülhetett volna, úgyhogy nagyon hálásak vagyunk neki.

Egy olyan egyedi esküvőt alkottunk a videó segítségével, hogy ezt még Harry és a barátai is megirigyelnék. És erre természetesen nem azért volt szükség, mert amúgy nem lett volna varázslatos már az, hogy hozzá mehetek életem férfijához, csak így kaptunk még egy nagyon egyedi kisfilmet is, ami segítségével bármikor felidézhetjük a nagy napot. Az esküvői videós profi munkát végzett, majd írok az érdekében, hátha elmegy a híre még J.K. Rowlinghoz is.