Az ablakcserét én sem tudom könyvből megtanulni

Szeretem magam elvégezni a ház körüli teendőket. Nem igazán szoktam szakembereket hívni, nem szeretem másokra bízni a tennivalókat, ugyanis mindig csak azzal tudok teljes egészében elégedett lenni, amit én csinálok. Ez lehet, hogy beképzeltségnek tűnhet, de szerintem egyáltalán nem az. Tudom, hogy vannak dolgok, amiket mások sokkal jobban el tudnak végezni, mint én. Azonban semmivel nem elégszem meg, ami nem száz százalékosan tökéletes, ezért jobb is, ha nem hívok ki másokat, mert úgysem lennék maradéktalanul elégedett. Ez egy nagyon rossz tulajdonságom, de nem tudok mit tenni ellene.

Nagyon sok szakkönyvet, tanácsadást, cikket olvasok, azokból próbálok tájékozódni, megtanulni minden ház körüli munkát. Nemrég kitaláltam, hogy ki kellene az egyik ablakot cserélni a házamon. Eldöntöttem, hogy ezt is én fogom megoldani, a műanyag ablak beépítése házilag fog nálam megtörténni. Az elhatározás nagy volt, azonban a testvérem, Ede hamar elvette a kedvem. Közölte velem, hogy szakembert kell hívnom, nem oldhatom meg ezt is házilag, ugyanis nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, amikhez egyáltalán nem értek.

Ede küldött egy cikket is, amivel arra akart rávenni, hogy a műanyag ablak beépítését ne házilag oldjam meg. A cikkben részletesen le van írva, hogy hogyan kell egy ablakot kicserélni. A szerzők azonban felhívták az olvasók figyelmét, hogy nem oktató anyagot olvasnak, és nem is beszerelési útmutatót, inkább egy felvilágosító anyagot.

Első körben természetesen ki kell szedni a régi ablakot. Ilyenkor teljesen el kell távolítani a nyílászárót, csak a lyuk marad a falban. Tehát nem csak a szárnyait kell eltávolítani, hanem az egész keretet mindenestül. Ez a művelet nyilvánvalóan nagy rumlival és kosszal jár, ugyanis muszáj megbontani a külső vagy a belső vakolatot, aszerint, hogy hol javítható könnyebben. De az sem kizárt, hogy mindkét oldalon szükséges kibontani a vakolatot. Amennyiben régi ablakot kell kicserélni, gyakran előfordul, hogy a falazatot is muszáj megkezdeni annak érdekében, hogy a régi tok kijöhessen. Ezután a folyamat után következik az új ablak beépítése.

Az ideális ablak beállításhoz az új ablaktok és az ablaknyílás között 10-20 mm eltérés lehet csak, ugyanis így marad elég tere a szakembernek a megfelelő pozicionáláshoz. Lényeges, hogy az ablak pontosan be legyen állítva, mert akár olyan is előfordulhat, hogy nem marad majd nyitva, hanem a dőlés miatt magától visszazáródik, vagy nem lehet használni a bukó funkcióját. Ezek pedig nyilvánvalóan sok kényelmetlenséget okozhatnak. Az effajta hibákon később bontás nélkül már nem lehet javítani, ami megint sok idővel és anyagi kárral járhat. Az irányok beállításánál a pontos mérés és az odafigyelés a leghatásosabb.

A kiékelés is egy folyamatos művelet, ami közben meg kell keresni a tengelynek megfelelő pozíciót, majd a fadarabokkal véglegesen be kell szorítani a helyére az ablaktokot. Eközben is nagyon kell figyelni, mert a túlzott feszítéstől, ékeléstől torzulhat a keret, ami rossz záródást eredményezhet a későbbiekben.

A következő lépés, hogy ténylegesen rögzítsük az ablakot a helyén. Erre a legjobb kellék a szigetelő hab, vagyis PUR hab, ami nagyon hatékony, mivel a szivacsos szerkezet rengeteg gázt zár magába, így tökéletesen lezárja a külső levegőtől a belső teret. A habot fokozott figyelemmel kell a hézagokba és az ablaktok köré fújni. A hab megköt, megkeményedik, és véglegesen a helyére rögzíti a keretet, valamint körbeszigeteli azt. Közben nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy egyetlen hézagot vagy rést se hagyjunk ki, mert akkor a hőszigetelés nem lesz biztosítva. A megszilárdulás után a felesleget körbe lehet vágni, majd takaróléccel, gletteléssel, vagy vakolással lehet eltűntetni a nyomokat.

Ezután az ablak nyugodtan használható. Végül nem árt felhelyezni a műanyag ablakpárkányt kívülre, és a könyöklőt belülre, hogy a falazatot is védjük az esőtől és a lecsapódó párától.

Ede és az ő cikke meggyőzött, hogy nem ajánlott ablakot házilag beszerelni. Úgy érzem, hogy jobban járok, ha végre egyszer már felfogom, hogy mások is végezhetnek jó munkát, nem érdemes mindenben a hibát keresni. Az ablakcsere lesz az első lecke.