Most már én is többet tudok az energetikai tanúsítványról

Nagyon szeretek olvasni, de ez nálam azt jelenti, hogy csak és kizárólag papír alapú könyveket olvasok, amiket lehet lapozgatni, szagolgatni. Nálam az e-bookok szóba sem jöhetnek, a szemem is kikészül, ha sokat olvasok képernyőn. Olvastam egyszer egy könyvet e-book olvasóval, de nem győzött meg, így maradok a hagyományos könyveknél. Pont olvastam is egy cikket arról, hogy a papír alapú olvasás segíti elő a kritikai elemzés és az értő olvasás fejlesztését, hogyha azonban csak digitálisan olvasunk, az ezeket a folyamatokat létrehozó áramkörök el fognak tűnni az agyunkból. Reméljük, még visszafordítható a folyamat. Elismerem azonban, hogy az elektronikus olvasmányok jóval kevesebb helyet foglalnak, ez az egy előnyük, amit belátok. Ezért is voltam bajban a rengeteg könyvemmel, amikor költözködtünk…

Úgy adódott, hogy van lehetőségünk elköltözni a régi panellakásunkból egy szép kertes házba. Nagyon boldogok voltunk, mert régóta vágytunk egy kertre, nagyobb személyes térre, na meg egy kutyusra. Ugyanakkor nyilván az is bennünk motoszkált, hogy hiányozni fog a régi lakás, hiszen a húgom és én ide születtünk, itt nőttünk fel. Plusz a költözködés során rengeteg teendővel kell szembenéznie az embernek, főleg, ha eladja az előző lakását. A hirdetés, az eladható állapotba hozás, a papírmunka, az energetikai tanúsítvány készíttetése mind egy csomó odafigyelést és energiabefektetést igényelnek… Ugyanis 2012. január 1-je óta minden eladó épületre és lakásra kötelező kiállítani egy energetikai tanúsítványt. Ezt mindig szigorú előírásoknak megfelelően, szakember által kel előállíttatni. Ez azért fontos, hogy a potenciális vevő pontos információkat kapjon az adott épület energetikai minőségéről, energiaigényéről. Egyúttal tanácsokat is adnak a szakemberek ennek fejlesztésére.

Vajmi kevés ismeretem volt erről az egész folyamatról, úgyhogy apukám mutatott egy oldalt: a www.e-tanusitas.eu honlapját, hogy többet megtudjak róla. Mondanom sem kell, hogy annyira azért nem csigázott fel ez a témakör, de szeretek a legtöbb dologhoz érteni egy kicsit, mert sosem tudni, mikor lesz rá szükségem az életben, úgyhogy elkezdtem olvasni a honlapot. A www.e-tanusitas.eu részletesen beszámol az energetikai tanúsítvány menetéről és szükségességéről. Még én, laikus is egy-kettőre megértettem, hogy nagyjából miről is van itt szó. A cég először is továbbítja az adatainkat a területileg illetékes mérnök kollégájuk felé, hogy megbeszélhessünk vele egy időpontot, amikor eljön egy személyes helyszíni felmérésre. Ő továbbítja az ingatlan adatait a cégnek, akik ez alapján állítják ki az energetikai tanúsítványt. Kétféle kiszállítási módból lehet választani: a dokumentumot elektronikusan e-mailben vagy pedig futár segítségével kézbesítik.

Az egész felmérésnek és a tanúsítvány elkészítésének a menete kevés időt vesz igénybe, mert tisztában van vele a cég, hogy a dokumentum kiállítása gyakran nagyon sürgős. A gyorsaságért nem számolnak fel plusz költséget. A dokumentumot a megrendelő 24 órán belül kézhez kapja, azonban van lehetőség még ennél is gyorsabb intézkedésre: a tanúsítvány hitelesített azonosítóját már 6-12 órán belül át tudják küldeni SMS-ben, aminek segítségével az ügyvéd meg tudja írni az adásvételi szerződést. A www.e-tanusitas.eu-ról azért is érdemes rendelni, mert nagyon rugalmasan dolgoznak, akár hétvégén vagy az esti órákban is. Az energetikai tanúsítvány áráról minden esetben számlát adnak. Ezen kívül egy Ingatlan Kisokost is adnak ajándékba, hogy további hasznos információkat és híreket olvashassunk: takarékossági tippek, korszerűsítés, bérbeadás és egyéb témakörökben. Még arra is van lehetőség, hogy a megrendelést lemondjuk, ha meggondolnánk magunkat. Ráadásul egy játékon is részt lehet venni: a gördülékeny adminisztráció segítségével minden héten 2 darab Cinema City jegyet sorsolnak ki.

Most már én is sok információval gazdagodtam az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban. A megrendelése nem is olyan bonyolult dolog, mint amilyennek először látszott. A www.e-tanusitas.eu honlapot érdemes felkeresni, mert nagyon megbízható cég, rengeteg referenciával és pozitív visszajelzéssel rendelkeznek. A nyári akció keretein belül, ha a partner ügyvédi irodájukkal íratjuk meg az adásvételi szerződést, akkor 50.000 Forint kedvezményt kapunk az ügyvédi munkadíjból. Az “Áraink” menüpontban az oldal alján táblázatokba foglalva tekinthetjük meg, hogy mekkora alapterületű és milyen típusú ingatlanhoz milyen árakon végeznek energetikai tanúsítványt. Azt is megnézhetjük, hogy milyen kategóriákba sorolják az épületek energiahatékonyságát. Mi is ezt a céget választottuk és minden előnyével találkoztunk, amit csak a honlapjukon olvastunk. A költözést és a lakáseladást így rendben letudhattuk, a könyveimet is sikerült aztán szépen becsomagolva épségben átköltöztetni az új lakásba…