A webtárhely bérlésről olvastam az interneten

Édesapámnak hatalmas könyvgyűjteménye van; amilyen precízen és rendszerezetten tárolja, és ahány kötetet tartalmaz, lassan mondhatnám magánkönyvtárnak is. Van a felhozatalban minden: tudomány: fizika, biológia, matek, szórakoztató irodalom (imádja a detektív regényeket) és klasszikus, útikönyvek, egyszóval tényleg minden. Amikor kicsi voltam, és állandóan kérdeztem, ahogy a gyerekek szoktak, és valamire nem tudta fejből a választ, mindig szeretett könyveihez fordult.

Mára azonban nagyot fordult a világ, ha valamiről információt szeretne találni, már nem mindent talál meg kedves könyveiben. Például a webtárhely bérlés az óriási, 3 kötetes értelmező kéziszótárban sincs benne, pedig a cégének most erre van szüksége.

Szerencsére könyvek helyett itt vagyok én, egy laptoppal és okostelefonnal felszerelkezve, és bár teljesen humán beállítottságú vagyok, a tárhely bérlésről olvasok éppen.

Gyorsan találtam egy szuper céget, aki az 5 napos ingyenes próbaidőszak mellé tapasztalt és képzett szakembereket és gondosan tesztelt szoftvereket ígért a biztonságos webtárhely bérléshez. Azonban még csak itt kezdődött a dolog neheze: kiválasztani apa vállalkozásának a megfelelő csomagot.

A 9 csomagból az utolsó egy speciális levelezési csomag, weboldal nélkül, így ezt rögtön kilőhettük, maradt még 8 lehetőség.

Bizonyos szolgáltatások minden tárhelycsomagnak a részét képezik, mint a korlátlan adatbázisok vagy aldomainek száma, a személyre szabott spamszűrés és az email nyomkövetés, illetve a hálózati sebesség is korlátlan. Ami lényegében változik, az a tárterület, ami 1 GB-tól egészen 150 gigabyte-ig terjed, a domainek száma, ez 5-től 200-ig változik, a fizikai memória kapacitása 768 MB-tól 2 gigáig terjed, az adatforgalmi korlát pedig 1 vagy 2 terra.

Ezeknek az adatoknak a segítségével valaki, aki foglalkozott már a témával, könnyűszerrel el tudja dönteni, hogy melyik csomagra van az szüksége. Az adatok egy precíz, átlátható táblázatba vannak rendezve, és természetesen az egyes tárhelycsomagok árát is feltüntetik.

Egy laikus számára azonban a táblázat alatt található leírások nyújthatnak segítséget, ahol minden csomaghoz leírják, hogy milyen típusú weboldalhoz ideális, milyen látogatottság mellett.

A csomag sorrendben: SSD One, Four, Ten, Fifteen, Thirty, Fifty, Hundred, Business. Az ára az első 4-nek éves díjként van megadva, míg az utóbbi négynek havidíjban.

A csomagok a legegyszerűbbtől az egészen összetett oldalakat is elbírókig terjednek. Az SSD One csomag például egyszerű üzleti oldalaknak, vagy blogoknak való, míg a Business csomag már közepes forgalmú közösségi oldalak számára is megfelelő, sőt, elbír több, nagy forgalmú webáruházat is. Az SSD One nem kerül 5000 forintba évente, míg a Businessnek több, mint 10 ezer forint a havidíja. A többi csomag vegyesen helyezkedik el a kettő közötti skálán.

Apának egy jól menő középvállalkozása van, így az általános böngészés után elkezdtem fókuszáltan ezzel foglalkozni.

Két csomag leírásában említették a középvállalkozások céges honlapjait: az SSD Fifteen és az SSD Thirty. Az előbbi 15 GB tárhelyet kínál, az utóbbi a kétszeresét, 30 gigát, a domainek száma szintén duplázódik, 25 és 50, a fizikai kapacitás egyformán 1 giga, és a belépő folyamatok száma is 30-30. Az adatforgalmi korlát is egyforma, 2 TB. Látogatottság szempontjából ugyanannyira van kapacitálva mindkét csomag: napi 1000-1500 egyedi látogató. Az utóbbi azonban már elbírja a sok terméket forgalmazó webáruházakat, a nagy felbontású képeket, sőt, akár művészeti portfólió bemutatására is alkalmas.

A Thirty tárhelycsomag árban csupán bő ezer forinttal drágább, mint az eggyel kisebb csomag, így szerintem abszolút megéri, mert több helyet ad és több lehetőséget.

Mivel Apa idegenkedik még kicsit az online tértől, kinyomtattam a táblázatnak az erre a két csomagra vonatkozó részét, és a leírást is, hogy megvitathassa a társával, hogy melyik csomagra szeretnének előfizetni.

De enni online olvasgatás után már nekem is hiányzott egy jó kis régi könyv, megsárgult lapokkal, és isteni öregkönyv-illattal, így elvittem Apának a papírokat, aztán beletemetkeztem újra a Jane Eyre-be…