Könyv a motoros túrázásról

Nem vagyok egy nagy technika rajongó. Bár persze, az én szívemet is megdobogtatja, ha egy két szép, főleg régi járgányt látok, azért alapvetően nem ez áll az érdeklődésem homlokterében. Most viszont egy kicsit elkalandoztam és tettem pár meglepő felfedezést…

Éppen a nagyszobában rendezgettem a könyveket, mert időnként, bármilyen fájdalmas is, felül kell vizsgálnom az itthoni könyvtárat, nehogy valami értelmetlen dolgot rejtsen. Szóval, éppen selejteztem és pakolásztam, amikor kezembe került egy vadiúj könyv “Motoros túrázás” címmel.

Teljesen meglepődtem. Nem vagyunk nagyon motoros család, el sem tudom képzelni, vajon ki vásárolta ezt a könyvet. Azt sem nagyon hittem, hogy számomra ez érdekes lehet. Mikor fogok én túra-motorozni… ugyan!

De mivel annyira nem tudtam hová tenni az írást, úgy döntöttem, hogy belelapozok. Aztán valahogy ott felejtettem magam az oldalak között, és arra eszméltem fel, hogy szent Kleofás! én ezt a könyvet nem tudom letenni.

Lapozgattam és álmodoztam róla, hogy egy szép, modern kétkerekű nyergében barangolom be a világot. Milyen klassz lenne!

Körbe is néztem, hogyan lehetne ezt a tervemet megvalósítani. Mivel nincs igazán, aki bevállalná velem a túrát, valószínűleg kénytelen lennék “saját hatáskörben” megoldani a dolgot, vagyis neki kell állnom letenni a vizsgákat.

A motoros jogosítvány áraknak már alaposan utána néztem. Nekem ez a weboldal tetszett a legjobban: https://motor-jogositvany.hu/arak. Nagyon korrekten fel vannak tüntetve az árak, könnyű megtalálni, hogy mire van szüksége az embernek. A csapat is nagyon korrektnek tűnik. Nem nagyon ismerem a motoros társadalmat, de az rémlik, hogy interjúkban ilyesmikben már találkoztam az itteni nevekkel.

Kiderült, hogy aki náluk tanul, a használhatja a tanulómotorokat, kap védőfelszerelést az oktatás idejére ráadásul egy webáruházzal is kapcsolatban állnak, ahol kedvezményesen tudjuk magunknak beszerezni a felszerelést.

Most nagyon gondolkozom azon, hogy tényleg belevágok… Igaz, hogy már a szezon közepe van, de végül is mit veszíthetek? Kipróbálom a motorozást, fejlődök kicsit, és jövőre még mindig eldönthetem, mennyire szeretném mindezt komolyan. Ha szerencsém van, akkor elsőre nem is kell saját motort vennem. Arra gondoltam, hogy beszerzem a szükséges védőfelszereléseket (abban a bizonyos áruházban, ahová a weboldal irányít), és ha úgy alakul, kölcsönzök valahol motort, vagy elmegyek valamilyen tréningre, így egy kicsit még tanulok pluszban, mielőtt nekivágok a nagy végtelennek.

Aki hozzám hasonlón nem egy nagy motoros és ódzkodik attól, hogy belevágjon a tanulásba, létezik egy úgynevezett B125-ös kategória is. Ezt azoknak találták ki, akiknek már van jogosítványuk, és szeretnétek, mondjuk, nagy robogót vezetni, de nincs kedvük végigvenni az A1-es tanfolyam anyagát. Ők pár óra alatt levizsgázhatnak 125-ös motorra és onnantól kezdve már egészen komoly gépeket is hajthatnak. Azok a motorok még nem alkalmasak száguldozásra, de azért akad közöttük, amelyikkel a Balatonig is el lehet ugrani, szükség esetén utast is szállítani.

Én egyből a korlátlan jogosítvánnyal kezdek, mert nem hiszem, hogy még egyszer lesz időm ezzel foglalkozni. Sokat gyakorolok majd, és elsőre nem vásárolok nagyon nagy motort, akkor sem, ha megtehetem.

Lehet, hogy ebben a szezonban már nem fogok tudni vizsgázni, de semmi gond, én rászánom az időt, annyi pót-órát mindenképpen veszek, amennyi a biztonságos vezetéshez féletlenül szükséges.

Remélem, hogy hamarosan tényleg nyeregbe pattanhatok. Ki tudja, lehet, hogy még társakat is találok, akikkel elindulhatok felfedezni ezt-azt.