És ti mit tároltok a konvektoron, amit nem igazán kéne?

Szóval az a helyzet, hogy kicsit ellepték a könyvek a lakásomat az utóbbi időben. Ami persze nem nehéz, hiszen 30 négyzetméter, az akkor is 30 négyzetméter marad, ha fejen állok. Sok mindenre elég és nagyon okosan ki lehet használni és be lehet pakolni, de azért a világ összes könyvét nem tudom elsuvasztani itt sem. És hát az történt, hogy most volt a szülinap és a névnapom is és mindenkitől, de tényleg mindenkitől könyvet kaptam. Valahogy beraktak ebbe a skatulyába, hogy én biztos csak ennek örülök. Aminek az a része igaz, hogy örülök neki, de az, hogy kizárólag ennek már kevésbé. Annyi minden klassz dolog van még, ami hasonlóan örömet tud okozni és nem foglalja el a nemlétező helyet a lakásomban. De azért nem panaszkodok, hiszen így legalább megvan a programom az elkövetkezendő estéimre.

Van közöttük két Fejős Éva könyv, mindkettőt a barátnőimtől kaptam. Nagyon sokat járnak hozzám és pontosan tudták, hogy melyik az a kettő, ami hiányzik a sorozatomból. Ezek csak ilyen lazák, nőcis bénáskodás, amikor nagyon egyedül érzem magam, akkor szoktam őket előszedni. Aztán ott van az, aminek talán a legjobban örültem: A Harcosok Klubja. Aki látta a filmet belőle, szerintem pontosan tudja, hogy miért okozott akkora örömöt, hogy megkaptam ezt a csodát könyv formájában is. Már régóta vágytam rá, de annyit nem foglalkoztam a dologgal, hogy meg is rendeljem magamnak. Viszont most egy nagyon kedves és figyelmes kollégámtól, akivel nagyon sokat beszélgettünk erről a történetről megkaptam. Egyébként is egy húron pendülünk (haha, zenész vicc..), de ebben a könyv – film témakörben meg aztán pláne sőt. Ugyanazokat olvastuk, ugyanazok érdekelnek, szóval nagyon-nagy az összhang közöttünk. Őszintén meglepődtem volna, hogyha tőle nem valami olyasmit kapok, ami maximálisan betalál.

Ezeken felül persze a szüleim és a testvérem is megleptek, mondjuk más kérdés, hogy nekik van egy lista, amit mindig frissítek és ők pedig válogathatnak belőle, hogy éppen minek örülnék. A vicc tényleg csak az, hogy most konkrétan a konvektoron tárolom az új könyveket, ami azért már nem sokáig lesz így. Észre sem veszem és bumm, már megint beleugrunk a fűtési szezonba.

Én nem vagyok egy szívbajos alkat, de a gáz az nálam elég gáz ügy, egy kicsit félek ezektől a berendezésektől. Ebből a megfontolásból függetlenül attól, hogy észlelek-e bármi rendellenességet, minden fűtési szezont azzal szoktam kezdeni, hogy kihívok egy szerelőt, hogy nézze át a berendezést és csak akkor indítom be a rendszert, ha mindent rendben talált vagy kijavított.

Az eddigi években szerencsére nem volt semmi probléma és a szakemberrel is elégedett voltam, aki elvégezte a feladatot. Azonban idén azt jelzi a telefon, hogy megszűnt a telefonszám, a nevére viszont nem emlékszem, mert csak fűtésszerelőként volt beírva… Úgyhogy kénytelen voltam új szakemberek után nézni. Egy gyors körkérdést követően a baráti társaság nagyjából egyöntetűen egy céget ajánlott, akiket az alábbi oldalon tudtam elérni: https://vizgazfutesszerelo24.hu/futesszereles.

Már egyből nagyon szeretem, ha egy szolgáltató azzal kezdi a honlapján, hogy egyrészt gyorsak, másrészt tapasztaltak és megbízhatók, harmadrészt SOS üzemmódban is működnek, tehát bármikor el lehet őket érni a megadott telefonszámon – ami szintén rögtön szembejön. A honlap információi szerint akár már egy órán belül is a helyszínre tudnak érni és a több, mint 30 éves tapasztalatukkal jó eséllyel meg tudják szerelni a hibás tárgyat. Ráadásul nem csak fűtésszereléssel foglalkoznak, hanem vízszereléssel, gázszereléssel és még duguláselhárítással is. Egy akkora városban, mint Budapest, vagy akár mondhatom az egész megyét, hiszen mindenhol elérhetők a szolgáltatásaik, ez maga az áldás. Rettentően nehéz olyan szakembert találni, aki ráér, megbízható, a szakértelmét sem az internetről szerezte és még el is jön a megbeszélt időpontban. De hogyha egy ilyen szolgáltató egyik embere beválik például a gázügyekre, akkor nagy eséllyel lesz megbízható a többi munkatárs is, akik esetleg más területeken kompetensek. Szóval ha egy ilyen cég bejön, akkor az bomba siker – a vállalkozónak és persze még inkább a megrendelőnek.

Milyen jó, hogy rögtön egy olyan fogalomzavar tisztázásával kezdődik ez a felület, amibe én is beleestem, mint mindenki más, hiszen az egyszerű köznapi nyelvben ez a két dolog tulajdonképpen teljesen összemosódott: fűtésszerelő és gázszerelő. Előbbire abban az esetben van szükség, hogyha maga a hőt termelő berendezés működik, de a házban lévő fűtőtestek, például radiátorok mégsem melegszenek. Gázszerelőre pedig ennek alapján értelemszerűen akkor van szükség, hogyha magával a hőt termelő berendezéssel van probléma. Innen tudom, hogy nekem gázszerelőre van szükségem, hiszen a gázkonvektor pontosan ebbe a kategóriába esik.

Miután eloszlatták az első tévhitet, vagyis inkább ezt a fajta téves összefonódást, tovább okítják a népet a weboldalon, ami abból a szempontból fontos, hogy egyre közelebb kerülhet a megrendelő ahhoz, hogy milyen készülékhez, milyen problémák társulhatnak és mindehhez kit lehet és érdemes kihívni. Egy gázkészülék nagyon sokféle módon el tud romlani és nekünk persze nem az a dolgunk, hogy ezt kitaláljuk, hiszen akkor minek hívnánk szerelőt. De ha mégis kicsit körül tudjuk járni a dolgot azért, mert két mondatot elolvastunk a témában, akkor már lehet, hogy a szerelő tud olyan speciális eszközökkel érkezni, amivel gond nélkül tudja helyben orvosolni a problémát és nem kell neki még egy kört mennie valamilyen eszközért vagy anyagért.

Természetesen az oldalon is arra buzdítanak minket, hogyha bármi problémát észlelünk ezekkel a berendezésekkel, akkor ne bízzuk a véletlenre, hiszen nem arról van szó, hogy mondjuk lecsapódik egy biztosíték és nem lesz áram, hanem például egy esetleges gázszivárgásnál elég nagy bumm tud lenni bizonyos esetben. Ezért nagyon-nagyon fontos a rendszeres karbantartás, na meg persze, hogy probléma esetén rögtön a megfelelő embert hívjuk segítségül.

A vizgazfutesszerelo24.hu-nál még az sem elég, hogy egyértelműsítik a fűtésszerelés és gázszerelés közti különbséget, az sem, hogy elsorolják, milyen gázkészülékekkel lehet probléma egy háztartásban, hanem konkrétan olvashatunk az oldalon különböző fűtőberendezésekről és azoknak a működési elvéről, tehát például a gázkonvektorokról is. Na ez persze nem arra bujtogat, hogy álljunk neki mi magunk a szerelésnek, hanem inkább arról van szó, hogyha valakit érdekel, hogy mit fog majd valószínűleg megnézni a szerelő, akkor az el tudja olvasni és ne álljon majd kétkedő tekintettel minden egyes mozdulata felett.

Például azt is a honlapról tudtam meg, hogy az én konvektorom feltehetően egy újabbnak számító modell, mert az égéstere zárt. Ez azért is nagyon jó hír, mert biztonságtechnikai szempontból ez mondható megbízhatóbbnak, mert ebben az esetben egyáltalán nem, vagy csak rendkívül nehézkes módon juthatnak vissza különböző gázok a szoba légterébe.

Miután rendkívüli módon kiokosítottam magamat a témakörben úgy döntöttem, hogy végre egyeztetek egy gázkonvektor szakemberrel egy időpontot a nem is olyan távoli jövőben, amikor meg tudja nézni a berendezést és hogy minden rendben van-e vele. Az időpontot hamar megbeszéltük és szerencsére nem is kell rá sokat várnom, egy héten belül találtunk közös nevezőt. Ehhez persze azt is tudni kell, hogy nekem annyira nem sürgős a dolog, ezért mondtam, hogy ráér egy kényelmes időpontban, a szerelő tudott volna hamarabb is jönni. Hogyha már túl leszek az eseményen, akkor igyekszem azt is megírni nektek, de eddig minden pozitív ezzel a céggel kapcsolatban. Most már csak azt kéne tényleg kitalálnom, hogy hol a fenébe tartsam a könyveimet…